Osteopathie kan veel betekenen voor de zwangere vrouw. Er kan een comfortverhoging voor de vrouw en de foetus plaatsvinden omdat het lichaam een grotere bewegingsvrijheid zal ondervinden. In de postgraduaat opleiding `osteopathie bij kinderen`wordt extra aandacht besteed aan de vrouw voor, tijdens en na de zwangerschap. Erik Blaauw heeft deze opleiding gevolgd.

Osteopathie tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zal houdingsverandering plaatsvinden onder andere van volgende overgangszones:

  • Schedel-nek
  • Nek-borst
  • Onderrug-bekken

Klachten die ten gevolge van houdingsverandering en druk op organen kunnen ontstaan zijn:

  • Lage rugklachten, eventueel in combinatie met uitstraling in de benen(ischialgie)
  • Liesproblemen
  • Pijn aan stuitje of schaambeen
  • Bekkenklachten en/of instabiliteit
  • Zware benen
  • Nekklachten/hoofdpijn
  • Pijn tussen schouderbladen
  • Moeilijke spijsvertering - obstipatie

Met zachte osteopatische technieken wordt getracht deze klachten weg te halen of te verminderen.

Osteopathie als voorbereiding op de bevalling

Voor de uitdrijving van het kind moet het heiligbeen naar voren kunnen kantelen, het stuitje moet naar achteren kunnen kantelen. Tevens moeten de bekkenbodemspieren, de banden van het bekken en de bekkengewrichten een zogenoemde inflare beweging toelaten. Kan dit niet optimaal plaatsvinden, dan kan de vrouw een moeilijkere uitdrijving hebben. Met zachte osteopatische technieken wordt getracht deze structuren optimaal voor te bereiden op de bevalling.

Osteopathie na de bevalling

De bevalling is niet alleen voor het kind, maar ook voor moeder een hele gebeurtenis. Er kunnen allerlei klachten ontstaan tijdens de bevalling. De meest voorkomende klachten zijn bekkenklachten. Deze kunnen ontstaan doordat tijdens de zwangerschap een overbelasting is onstaan of omdat tijdens de bevalling teveel kracht op het bekken is gekomen, meestal met klachten rond heiligbeen, stuitje of schaambeen.

Na een hele snelle bevalling kunnen er tevens nekklachten en hogere rugklachten ontstaan, doordat de drukverschillen tussen de borstkas en buikholte te snel zijn verstoord. De darmen kunnen na de bevalling klachten geven, deze hebben namelijk het laatste deel van de zwangerschap ruimte moeten maken voor het kindje. met het slinken van de baarmoeder, komt er weer ruimte voor alle andere buikorganen. Als deze mooi mobiel zijn komen deze vanzelf terug op de oude positie. Zijn deze organen niet mooi mobiel, kan een behandeling van de osteopaat ervoor zorgen dat dit verbeterd en de organen wel op hun optimale positie komen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Een osteopaat kan in deze gevallen uitstekend hulp bieden door, met zachte technieken, daat te behandelen waar het nodig is. Door bijvoorbeeld de baarmoeder of het bekken te mobiliseren, of door het middenrif te behandelen